Múzeumok, kiállító terek

Kortárs Magyar Galéria

Bíró Dániel egykori városbíró (1860-1886) cselédeinek (1102. parcellaszámú) házát és annak telkét az 1900-as évek legelején vásárolta meg Vermes Ferenc földbirtokos, járási szolgabíró, aki 1905-re földszintes kúriát építtetett a telken. Villája 1909-re nyerte el mai formáját, amikor az épületet megnagyobbították és tornyokkal tették szebbé. A 2. világháborúban előbb a németek, majd az oroszok szállták meg az épületet, teljesen leamortizálva azt. A Vermes család még a II. világháború után is a villában lakott, majd később el kellett hagyniuk az épületet. A szocializmus évtizedeiben úttörő otthonként szolgált, majd 1988-2002-ig a Szlovák Nemzeti Galéria kihelyezett részlegének adott otthont. 2005-ben Dunaszerdahely Város Önkormányzata megvásárolta és az átalakítások után a Kortárs Magyar Galéria költözött a város egyik legpatinásabb épületébe. A villa parkjában szoborpark kapott helyet, gyűjteményét 18 alkotás gazdagítja, amelyek Magyarországról, Franciaországból, Svájcból és Szlovákiából érkeztek.

Galéria vezetője: Dr. Iván Péter

Cím: Szabó Gyula utca 304/2

Telefon: +421 918 607 307

Email: kmgaleria@gmail.com 

WEB: http://www.kmgaleria.eu

Art Ma

Art-Ma Galéria Lipcsey György szobrász magángalériája a szlovákiai Dunaszerdahely belvárosában. Az 1998 novemberében megnyílt galéria a kortárs felvidéki magyar, a magyarországi és szlovákiai képzőművészet bemutatását vállalta fel.

Bacsákova ul. 10.

Telefon: 031/552 7871

Csallóközi Múzeum

Az alapítása óta (1964) eltelt több mint öt évtized alatt javarészt egyedi és pótolhatatlan régészeti, történeti, művészettörténeti, néprajzi anyag gyűlt össze a Csallóközi Múzeumban. Ezen emlékek nélkül csak hiányos ismereteink lennének a Csallóközben élt népek, az itt elő magyarság történetéről. A gyűjtemény egy része 17 állandó (tematikus) kiállítás formájában tekinthető meg. A múzeumnak ma helyet adó Sárga Kastély kulturális műemlék.

Múzejná 2 (Žltý kaštieľ)

929 01 Dunajská Streda

Tel.: +421 (0)31/552 24 02

Email: zmds@zupa-tt.sk

Magyar közösségi házak

Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet – Dunaszerdahely

Az Intézet alaptevékenysége és célkitűzései

  • felkarolja, közvetíti a szlovákiai magyarság kultúráját, szakmailag segíti a közösségeket, szervezeteket,
  • vállalja a nemzeti tudat megőrzésére irányuló tudományos és egyéb kutatómunka támogatását,
  • közvetlen kapcsolatot tart a hazai és külföldi (Kárpát-medencei) hivatásos és amatőr közművelődési intézményekkel, szervezetekkel, közgyűjteményekkel, tudományos műhelyekkel, valamint azokkal az állami, regionális és önkormányzati intézményekkel, amelyeknek feladatköre kiterjed a nemzetiségi (kisebbségi) jellegű tevékenységre is,
  • a Szövetségen belül segíti a területi választmányok, az amatőr együttesek szakmai munkáját, szakmai ajánlásokat, javaslatokat tesz az alapítónak a közművelődés helyzetét, a szakmaiságot illetően,
  • közművelődési-módszertani kiadványokat jelentet meg,
  • szakmai képzési programokat szervez, együttműködve a Csemadok területi választmányaival, valamint a civil szféra közművelődési szervezeteivel, amatőr együttesekkel,
  • kulturális turizmussal, kulturális-művészeti rendezvények szervezésével, információs tevékenységgel, a kultúra és a művészet terén folytatott szakmai továbbképzéssel és oktatással foglalkozik.

Bacsák utca 240/13, 929 01 Dunaszerdahely, Szlovákia

Telefon: +421 31 552 24 78

intezet@intezet.sk

Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség székháza

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség székháza Dunaszerdahely központjában található. Az épületet 1923-ban építtette Med. univ. Dr. Marschall János járási orvos, majd késõbb a város tulajdonába kerülve egy városi óvodának adott helyet. Szövetségünk 1992-ben építette át a nagyon rossz állapotban található épületet. Azóta itt található az SZMCS Központi Irodája, irattára, valamint a dunaszerdahelyi 10. számú Szent György cserkészcsapat cserkészotthona az épület emeletén. Itt folyik a csapatok, és a cserkészek nyilvántartása, továbbá itt összpontosul a belső levelezés és ügyintézés.

Szent István tér 296/6

P.O.BOX 151

Sikabonyi Közösségi Ház

2013-ban Sikabony városrészben a volt kocsmát az önkormányzat támogatásával a Sikabony Polgári Társulás újította fel.

Lesná 436/11

sikabonypt2012@gmail.com

NFG klub

Az NFG klub 1995-ben alakult színes programmal rendelkező alternatív kultúrtér Dunaszerdahelyen. Koncerteknek, kiállításoknak, színházi előadásoknak, alkotóműhelyeknek, könyvbemutatóknak, nyílt rádiós napoknak ad teret.

nfgclub@gmail.com

http://nfgklub.org

A város kulturális intézményei

Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ Dunaszerdahely

Igazgatónő: Mgr. Ibolya Ildikó

Cím: Bartók Béla sétány 788/1

Telefon: +421 31 590 08 11 Mail: director@msksds.sk 

WEB: http://www.vmkds.sk/index.html

Csallóközi Népművelési Központ

A Csallóközi Népművelési Központ módszertani segítséget és szakmai tanácsadást nyújt, projekteket kidolgozásával és azok benyújtásával foglalkozik.Tevékenységeit szinte minden korcsoportra kiterjeszti, az óvodásoktól a nyugdíjkorúakig, foglalkozik a harmadik szektorral is. Tevékenységei az ifjúság és a felnőttoktatás területén is megnyilvánulnak.

Kedvező feltételeket teremt a helyi kultúra fejlődéséhez, a hagyományőrzéshez és az amatőr művészi tevékenységekhez. A Csallóközi Népművelési Központ kulturális és oktatási rendezvényeket, előadásokat, versenyeket, szemináriumokat és kiállításokat szervez, mindezt többnyire kétnyelvűen. Szinte minden művészeti tevékenységgel foglalkozik, úgymint a színház, zene, folklór, vers- és prózamondás, ének, képzőművészet, fotózás, film.

Kondé püspök utca 10

tel.: 031 /552 2762

Szabadidőközpont

Igazgató: Mgr. Pelech Píver Stella 

Cím: Smetanov háj 286

Telefon: 031/552 23 38

Email: piverova.cvc@gmail.com 

WEB: http://www.cvcds.edu.sk

Csallóközi Könyvtár

A városban van a régió legnagyobb könyvtára, ahol számos értékes könyvritkaság megtalálható. A dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyilvános közkönyvtár. Olvasóinak könyv- és folyóiratkölcsönzéssel, bibliográfiai szolgáltatásokkal, szaktanácsadással nyújt segítséget.

Bartók Béla sétány 788/1, 929 01 Dunaszerdahely

telefon: 031/552 25 82, fax: 031 552 76 95

e-mail: zkds(kukac)stonline.sk

 

A város nagyrendezvényei

Magyar Majális

A városi Szabadidőpark teljes területén megrendezésre kerülő majális célja, hogy együtt ünnepeljen magyar a magyarral.

Felvidéki Vágta

A Nemzeti Vágta felvidéki fejezete 5 évvel ezelőtt kezdődött, ugyanis Dunaszerdahely 2014-ben rendezte meg először a Felvidéki Vágtát. A Felvidéki Vágta az összetartozás szimbólumává vált. 

Csallóközi vásár

A város minden év szeptemberében megrendezi a Csallóközi vásárt a Vásártéren (Szabadidőparkban).

A vásár a régió egyik legnagyobb szabadtéri vendégváró rendezvénye, Csallóköz legkiemelkedőbb kulturális és közösségi eseménye, amely minden évben több ezer látogatót vonz.

Dunaszerdahelyi Zenei Napok

Fröccsfeszt

Csallóközi Színes Ceruzák nemzetközi gyermek-képzőművészeti verseny 

Duna Menti Tavasz

Dunaszerdahelyi Kastélyfesztivál

2013 óta a Vermes-villában rendezik meg a Dunaszerdahelyi Kastélyfesztivált.